Boltbemutató: Festékváros, Rákospalota

Budapest egyik külső kerületében járunk, nevezetesen Rákospalotán. A hangulat kisvárosi, kertes házak szomszédságában panel lakótelep emelkedik a magasba; üzlethelyiségek és szolgáltatók sorakoznak egymás közelében. Itt, a nyomokban múltidéző forgatagban, egy tágas udvarban helyezkedik el a Festékváros, a Székely-család festéküzlete.

Bevezetőnket akár 1987-ben is írhattuk volna, hiszen akkor, azaz több mint 30 éve nyitotta meg Székely István a boltot. Nemcsak a lelkesedés, az alapterület is hatalmas volt már az indulásnál, talán túl nagy is, mert később úgy döntött a család, hogy kisebb helyiségben, könnyebben áttekinthető módon kínálja a festéshez szükséges kellékeket. Mindenesetre a kínálat bőséges és a tálalás is igényes, így látszólag tényleg felesleges lenne a még nagyobb eladótér. A Poli-Farbe jóvoltából új polcok kerültek be tavasszal az üzletbe, amik még inkább fokozzák a minőségérzetet és a termékek közötti tájékozódásban is segítenek.

A Festékvárat ma már nem az alapító édesapa, hanem lánya, Szilvia vezeti. Az ő története abban az értelemben klasszikusnak tekinthető, hogy hallottunk már hasonló életpályáról másik bolttulajdonosoknál is: 14-15 éves korától a diáklány besegített a boltban, de közben teljesen más utat tervezett magának. A Kodolányi János Főiskolán tanult turizmus és vendéglátás szakon, lovasturizmus és egy vidéki panzió szerepelt az álmai között, ám mégis bevonzotta őt a festékbolt, és maradt a családi vállalkozásnál. Győzött a ragaszkodás, a befektetett szülői munka tisztelete.

Persze a tanultak az ügyfélkezelésben és az üzletvezetésben is jól hasznosíthatók, nem véletlen, hogy a Festékváros töretlenül a környék igen kedvelt festékboltja. Pedig nem figyelik a konkurenciát, egyszerűen fair-, vevőbarát módon működnek és áraikat is így képzik.

Jelenleg Szilvia és párja egy 3 éves, illetve egy 4 hónapos gyermek mellett, kettesben viszik a vállalkozást. Plusz két főre még szükség lenne, de egyelőre még keresik az ideális jelöltet.

A vevők összetétele kifejezetten színes, amikor Szilviával beszélgettünk, járt bent nyugdíjas hölgy, közterületkezelő, fiatal páros, diákfiú, festő szakember is.

Ugyanakkor a választás már sokkal egyöntetűbb; a Poli-Farbe Intaller és Platinum termékek vezetik a vásárlók többségénél a népszerűségi listát.

Szilvia úgy látja, nem elég érteni a szakmát, szükséges a motivációt is fenntartani, mert a vevők is érzik a lelkesedést. A lelkesedéshez pedig elengedhetetlen a megújulás. Mivel a bolthoz hatalmas udvarrész kapcsolódik, ezért ez lesz a közeljövő fejlesztési területe, a hőszigetelő rendszerek és építőanyagok terén terveznek bővítést.

A Pannon Festék Hálózat tagságot több szempontból is előnyösnek érzik Székelyék. Mind ők, mind az ügyfelek nagyra értékelik a bolti készletről esetlegesen hiányzó festékek beszerzésében tapasztalható gyorsaságot és rugalmasságot. Szintén vonzó tulajdonosnak és vevőnek egyaránt a megújult homlokzat és a modern belső kialakítás. Ráadásul mindezek mellett az üzletvitelben, a bolt népszerűsítésében is sok támogatást kapnak.

Mivel Szilvia diákként felbukkant már a boltban, sok ügyfél hosszú évek óta ismeri őt, és ezáltal ragaszkodnak is hozzá, keresik őt a betérők. Ismeretlen vásárlóknál előfordul, hogy a fiatal hölgyet olykor vevőnek nézik és keresik a klasszikus „szakit” a boltban, de ezt ő természetesnek érzi, csak mosolyog egyet magában, amikor ilyen helyzet adódik. Pár perc elteltével persze úgyis megmutatja szakértelmét, rátermettségét.

Mi persze abban is biztosak vagyunk, hogy a sok szakmai pozitívum mellett Szilvia bája is vonzerőként hat a Festékváros esetében.

Festékváros

1156 Budapest, Nyírpalota út 2.

Nyitvatartás:
H-P      7:00 – 17:00
Sz         8:00 – 12:00

Tel: +36 (1) 415 0634

2019-07-31T09:54:08+00:00